Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Výzva č. 44: Mějte v lednici ty správné potraviny
29. 10. 2018
V tomto blogu se nebudu věnovat skladbě potravin ve vaší lednici z hlediska nutričního, to má většina z vás určitě už pod palcem. Moc dobře víte, že by v lednici neměly chybět například kvalitní mléčné výrobky a také dostatek ovoce a zeleniny. Ne každý ale ví, které druhy ovoce a zeleniny do lednice patří a které nikoli a jak některé potraviny skladovat, aby vám vydržely co nejdéle. Proto se v tomto blogu zaměřím právě na to, které potraviny je vhodné dávat do lednice, kterým naopak nízká teplota nesvědčí a kterým sice chlad neuškodí, ale dáváme je do lednice zcela zbytečně. O tom, že mouka je v lednici zbytečná, a že syrové maso neskladujeme při pokojové teplotě, jistě nikdo nepochybuje, a proto tyto potraviny na seznamu logicky nehledejte, věnovat se budu spíše potravinám, u kterých to tak jednoznačné není.
Ovoce a zelenina
Každé ovoce i zelenina vyžaduje jinou teplotu, u některých druhů lednice zajistí delší trvanlivost, ale některému ovoci chlad vyloženě uškodí. V ovoci, které je citlivé na chlad, dochází za nízkých teplot k různým procesům, které způsobí změny na vzhledu, chuti i konzistenci.
Co do lednice nepatří?
Exotické ovoce, například banány, avokádo, mango nebo citrusové plody nejsou přeci jen ve své domovině na nízké teploty příliš zvyklé, a proto je uchovávejte při pokojové teplotě.
Jiné je to u rozkrojených citrusů, ty dejte na talířek řezem dolů a umístěte do lednice, co nejdříve je spotřebujte. Pokud je nestíháte spotřebovat, můžete z nich také vymačkat šťávu, nalít ji do tvořítka na led a zamrazit.
Rajčata ztrácejí v lednici svou chuť a vůni a mají tendence moučnatět, proto je do lednice nedávejte. V lednici nemusíte skladovat ani okurky či papriky, pokud je včas spotřebujete.
Lednice rovněž nesvědčí bramborám, česneku a cibuli, těm najděte suché a tmavé místo.
Co do lednice patří?
Chladnější skladovací teploty vyžadují jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, třešně, višně, hroznové víno nebo švestky. Pokud nemáte sklep nebo jinou chladnější místnost, tak v lednici uchovávejte i zralá jablka, hrušky, broskve a meruňky.
Chlad vyžaduje i listová a košťálová zelenina, ředkvičky a různé druhy klíčků. Mrkev a jiná kořenová zelenina mají rády chlad a vyšší vlhkost a v lednici je jim proto také dobře.
Do lednice patří i čerstvé bylinky, pro delší uchování je můžete zamrazit do ledových kostek.
Ovoce a zelenina mají své místo v lednici úplně dole ve speciálních zásuvkách, před uložením do lednice je vždy vyndejte ze sáčku či neprodyšných krabiček a fólií. Omývejte je až těsně před konzumací a ne před uložením do ledničky, rychleji by se vám potom zkazily.
Houby
Čerstvé houby do lednice určitě patří, skladujte je v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách. Před uložením do lednice je nemyjte, jinak by se mohly zapařit.
Vejce
Pro vejce je optimální teplota skladování 5 – 8 °C, při vyšších teplotách se rychleji kazí a musíte je opravdu rychle spotřebovat, proto je vhodné je raději skladovat v lednici, skladovat by se měla špičkou dolů.
Sýry
Sýry do lednice taktéž patří, což vás asi nepřekvapí. Neskladujte je ale v plastových obalech, ale raději ve speciálních krabičkách, pod poklopem nebo ve voskovaném papíru, tak vám tak snadno nezplesniví. Sýry v nálevu (např. mozzarella) skladujte ve svém původním nálevu.
Co je v lednici zbytečné?
Do lednice je určitě zbytečné dávat uzavřené plechovky, UHT mléko, zavařeniny nebo med. Jsou to trvanlivé potraviny, kterým pokojová teplota nevadí a zbytečně by vám v lednici zabíraly místo. Pokud ale máte konzervu, UHT mléko nebo zavařeninu otevřenou, skladujte je (co nejlépe uzavřené) v lednici a co nejdříve zkonzumujte.
Jak skladovat potraviny v mrazáku?
Mějte potraviny v pořádku i v mrazničce. Jejich řádným zabalením a odstraněním přebytečného vzduchu zabráníte vysušení potravin. Balíčky si popište a označte i datem, po nějaké době vypadají přeci jen všechny dost podobně a ani mraznička nezajistí nekonečně dlouhou trvanlivost. Zmrazené syrové maso lze skladovat po dobu minimálně 2 až 4 měsíců, ovoce a zelenina vám v mrazáku vydrží 8 až 12 měsíců.
Jak správně zamrazit a rozmrazit potraviny?
Pravidlo zní, zamrazujte co nejrychleji a rozmrazujte naopak pomalu.
Ideální rozmrazování je přes noc v lednici. Rozhodně není dobré rozmrazovat horkou vodou či nechávat potraviny na topení, u sporáku apod. Těmito způsoby se snižuje nejen senzorická hodnota rozmrazované potraviny, ale roste i riziko vzniku mikrobiální kontaminace. Pokud již něco jednou rozmrazíte, je nevhodné potravinu opět zamrazovat!
Mějte tedy pořádek v lednici i v mrazáku, a to nejen kvůli bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, ale také z důvodů senzorických. Na čerstvých a správně skladovaných potravinách si určitě i více pochutnáte!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?